Jun 072010
 

В наши дни, джаз изпълнител от Корея звучи все още твърде екзотично. Но всеки който е наясно, какви огромни усилия полагат азиатците за образование и популяризация в сферата на музиката, знае и за бързо растящия кръг от азиатски фенове на джаза. Погледнато от този ъгъл, дори е странно, че има толко малко популярни джаз изпълнители от Корея или Япония например. Youn Sun Nah  е на път да промени това с гласа си…

Youn Sun Nah е родена през 1969г. в Сеул Корея в семейство на музиканти – баща диригент и майка класическа певица. Музикалния си дебют прави на двадесет и три годишна възраст, но едва на двадесет и шест, решава да направи музиката своя професия.  През 1995 заминава в Париж, за да изучава джаз и френски шансони в школата CIM – едно от най-старите джаз училища в Европа, в Националния Музикален Институт в Beauvais и консерваторията Nadia and Lili Boulanger. Вроденият и талант за джаз проличава бързо, когато с групата си – “YSN 5tet” формирана през 1996, започват да свирят в парижките джаз клубове. Доброто и представяне в клубовете и на редица джаз конкурси и издейства множество покани за работа с известни музиканти. За шест години Youn Sun Nah издава пет албума, изнася редица концерти във Франция, Европа и Азия, включително и в Корея, и през 2003г. печели корейскя национална награда за най-добър изпълнител. През 2004г. албумът “So I am” е приет възторжено от френската публика и преса, и през 2005г. Youn Sun Nah печели голямата награда в престижния конкурс Jazz a Juan, а също и награда за най-добър млад изпълнител в Корея. През 2007г. Youn Sun Nah издава албума си “Memory Lane”, който бързо става бестселър в Корея.

Повратен момент в кариерата и, е запознанството на Youn Sun Nah с шведския виртуоз на китарата Ulf Wakenius. Двамата се разбират толко добре, че решават да проведат заедно няколко концерта в Корея и да запишат албум. Първоначалната идея е албума да е дует, но Ulf е изключително зает, и се налага да намерят продуцент. Ulf Wakenius предлага Lars Danielsson – човек от който Youn Sun Nah отдавна се възхищава. Нещата започват да се нареждат от самосебе си. Lars Danielsson не само продуцира, а и свири на бас, и довежда в групата норвежкия тромпетист Mathias Eick. Накрая към тях се присъединява и френския перкусионист Xavier Desandre-Navarre.

Youn Sun Nah  споделя:  “С групата в Париж, всичко беше някак  като експеримент, всички бяхме доста “зелени” и неуверени…С Ulf, Lars, Mathias и Xavier, обаче се чувствам спокойна и уверена още от първия момент. С тях няма нужда да доказваш нищо, и това те прави още по-дързък.”

Албума “Voyage” е издаден в Европа през 2009г. от ACT – една от най-сериозните джаз звукозаписни компании в света!

  • Дискография:

Youn Sun Nah, Lento (ACT, 2013)
Youn Sun Nah, Same Girl (ACT, 2010)
Youn Sun Nah, Voyage (ACT, 2009)
Youn Sun Nah, Memory Lane (Seoul Records, 2007)
Youn Sun Nah 5Tet, So I Am (ICG, 2004)
Youn Sun Nah, Down By Love (Sony Music, 2003)
Youn Sun Nah 5Tet, Light For The People (ICG, 2002)
Youn Sun Nah, Reflet (Sony Music, 2001)

 Posted by at 11:45 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.