Nov 212016
 

 

До съвсем скоро Francesca Belmonte беше напълно непознато име за мен. Дотолкова непознато, че когато преди няколко дни чух албума й ми отне известо време да се сетя как съм се сдобил с него, и въобще откъде съм попаднал на тази изпълнителка. Слушайки албума бях толкова приятно изненадан, че на моменти откровено изпадах в недоумение как може такова попадение да мине незабелязано и да събира “прах” в компютъра ми месеци наред. Чудих се дали съм чул нейно парче в някой филм, дали съм попаднал на хвалебствия по неин адрес някъде в интернет, или някой ми я е препоръчал.

Разрових се и открих! Francesca Belmonte е момичето зад Tricky. В някои от албумите му тя играе ролята на текстописец и лежерен вокал/беквокал. С майка ирландка и баща италианец, родена в Лондон и отраснала в Ирландия, Francesca се оказва една чудесна смесица от талант, късмет и добър вкус. Късмет, зашото израства в семейсто с влечение към музиката. От баща си се запалва по изпълнители като Van Morrison и the Dubliners, майка и я запознава със Shangri-la, Patti Smith, Debbie Harry и Carole King, а от брат си (също музикант) научава за Nirvana, The Pixies и Tricky. В тийнейджърските си години, когато започва да открива гласа си, Francesca слуша основно Billie Holiday и Nina Simone (с която са родени на една дата – 21-ви февруари), а фактът, че майка й работи като учител по изкуства в училище за надарени музиканти, й помага да опознае и оцени по-добре класическата музика. И Francesca  живее с разбирането, че знае доста за музиката… докато на едно пролушване за вокали в Лондон среща Tricky. Той успява да разшири многократно музикалния й хоризонт, да я запознае с групи и изпълнители, за които не е подозирала, а многогодишното им съвместно творчество и приятелство очевидно се отразява благотворно и на двамата.

E… явно е дошло време за Francesca да направи крачка напред… при това смела и решителна. Дебютният и албум “Anima” е истинска находка! Да се говори за конкретен стил според мен е невъзможно и напълно излишно. Албумът е невероятна смесица от електроника, R n’B, Соул, клубна музика, Pop, на моменти джаз и дори в едно парче… български гайди. Парчетата са толкова разнообразни, че често се случва човек да зяпне от изненада, при това не просто защото е останал неподготвен за поредната промяна, а защото всяко от парчетата е поразително добро! Сякаш слушаш сбор от най-добрите хитове на дадена група… но това не е сборен албум, а дебютен албум! При такова начало нямам търпение да чуя какво следва…

Приятно слушане!

 

Anima (2015)

CD-1 Intro
CD-2 Hiding In The Rushes
CD-3 Stole
CD-4 Keep Moving
CD-5 Walk With You
CD-6 Lying On The Moon
CD-7 Joker
CD-8 Strange Beat
CD-9 Brothers & Sisters
CD-10 Come Take
CD-11 Daisy
CD-12 Driving
CD-13 Fast
CD-14 Your Sons
CD-15 Are You
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.