May 242010
 

Френското дуо Air влизат в музикалната история през 1995 година. Музиката им не може да се окачестви като класическа електроника, поради нейната нестандартна концепция.
В основата на френската формация са Никола Годин и Жан Бенуа Дункел. И двамата израстват в града Версай, но се запознават години по-късно в колежа. Жан Бенуа е възпитаник на прочутата френска консерватория. Преди старта на AIR, той свири в групата Orange. Към състава на формацията се присъединява Никола Годин, който заедно с Жан Бенуа основава AIR през 1995 година.

Дебютът на френското дуо излиза под крилото на компанията Virgin. Албумът се нарича “Moon Safari” и е на пазара през 1998 година. Синглите “Sexy Boy” и “Kelli Watch The Stars” постигат доста повече от това, което се очаква от тях. Те печелят на групата признание в Англия и се завъртат в световните музикални медии.Следва саундтракът към алтернативния филм на София Копола  ” The Virgin Suicides ” , с която те отново работят за следващият и филм “Изгубени в превода “.

През 2001  е завършен и втория студиен проект на французите. Албумът носи името 10000 HZ Legend и е предизвикателство за Air. С него те доказват качествата си като текстописци. Още повече проектът търси заслужената си позиция в поп-жанра. Освен акустичните китари, Никола и Жан Бенуа включват инструменти като хармоника, пиано и арфа – наред с музикалния фон от синтезаторни елементи. В записите за проекта на французите работят звезди от ранга на Beck и Jason Falkner. Beck се появява в парчето The Vagabond, а заслугата на Jason е за Radio #1.

Следват още три студийни албума, като последният – “Love 2 “, излезе през миналата 2009 година.

  • Дискография :
1998: Moon Safari

1998: Moon Safari

2000: The Virgin Suicides

2000: The Virgin Suicides

2001: 10 000 Hz Legend

2004: Talkie Walkie

2007: Pocket Symphony

2009: Love 2

 Posted by at 12:10 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.